27 saveta za lep carski rez

 

happy-mom

Ponekad ne možemo uticati na način svog porođaja. Evo šta možete učiniti kako bi Vam, i u slučaju da idete na carski rez, porođaj bio što prirodniji i kako biste izvukli najbolje iz njega za sebe i svoje dete.

 • Kada sa svojim lekarom budete razgovarali o porođaju, ne preskačite carski rez, iako Vam on trenutno nije ni na kraju pameti.
 • Možete tražiti da Vaš suprug ili Vaša dula prisustvuju na porođaju. Ne postoji propis koji to zabranjuje. Kako biste bili sigurni da Vas neće odbiti, postavite pitanje tako da ne može da odgovori sa „ne“, na primer: „U operativnoj sali će biti prisutan moj suprug/moja dula/prijateljica. Šta je potrebno da spreme od laboratorijskih nalaza i ostalih priprema?“
 • Možete odabrati vrstu anestezije. Raspitajete se predhodno o prednostima i manama opšte i spinalne analgezije i odlučite koju želite.
 • Odaberite anesteziologa koji ima iskustva u anesteziji koja Vas zanima. Pitajte svog ginekologa za preporuku.
 • Ako se odlucite za spinalnu anesteziju, a imate nekakvu povredu kicme ili Vas povremeno bole leđa – predhodno snimite ledja na magnetnoj rezonanci ili na skeneru i snimak ponesite anesteziologu. Bitno je da ima pregled Vaše kičme, da ne radi na slepo, pogotovo ako nešto nije u redu.
 • Odbijte brijanje prepona i klizmu. Simple as that.
 • Ponesite u operacionu salu torbicu sa najneophodnijim stvarima: telefon, mrežasti ulošci, čarape, voda, paracetamol ili nešto drugo protiv bolova što može da se uzme u laktaciji. Treba Vam svega par stvarčica. Sestre će Vam to doneti u sobu za intenzivnu negu kada i Vas budu prebacili tamo.
 • Staviće Vam kateter. To je neprijatno, ali biće Vam nemoguće da ustanete i da odete u toalet prvi dan nakon operacije, pa je zgodno da Vam se bešika prazni u kateteru. Kateter se obično stavlja u „pripremnoj sobi“, kako bi se uštedelo vreme na boravku u operacionoj sali, iako procedura traje nepun minut. Možete, međutim, tražiti da Vam se kateter stavi nakon što dobijete anesteziju (stavljanje je njegov najneprijatniji deo).
 • Zavisno od hirurga, može se desiti da se sa kateterom postavi i dren. U tom slučaju, možda je bolje tražiti intravenozni analgetik.
 • Kada izađe bebina glavica, tražite da spuste zavesu, kako biste videli porođaj.
 • Tražite da sačekaju sledeću kontrakciju kako bi bebino telo što prirodnije izašlo.
 • Tražite da se pupčanik prereže tek kada prestane da pulsira i kada izađe i posteljica. Time će Vaša beba dobiti više krvi i kiseonika. Kako bi se pupčanik što pre ispraznio, tražite da bebu drže ispod nivoa posteljice i da ručno „izmlazaju“ pupčanik.
 • Tražite da Vam se beba odmah stavi na stomak, radi kontakta koža na kožu i prvog podoja.
 • Tražite da bebu u svakom trenutku prati njen otac, najbolje u kontaktu kožom na koži.
 • Zatvaranje stomaka traje najmanje pola sata, pa dok lekari obavljaju svoje, Vi možete provesti svete, prve trenutke s Vašom bebom. Od velike pomoći pri prvom podoju na carskom rezu biće Vam Vaša dula, koja će Vam prineti bebu i pomoći joj da sisa. Medicinsko osoblje je previše zauzeto za to.
 • Možete snimati porođaj – neka Vaš suprug ili Vaša dula upale kameru i stave je u neki ćošak sale.
 • Ne dozvoljavajte da Vas ubede da ne možete da dojite. Poznato je da svaka porodilja dobija mleko čim čuje svoju bebu. Kod nekih žena je to očigledno – pritisnu bradavicu i krene žuta, providna kapljica; kod nekih nije očigledno, već je potrebno da beba sisa kako bi izvukla mleko. Nijedna masaža i izmuzavanje nije efikasna kao ustašca Vaše bebe. Sestre za laktaciju, pedijatrijske sestre i babice su često sklone da nalaze razloge da ne možete da dojite – nemate mleka, bradavice su male i svašta još. Budite spremni na to i ignorišite ga, jer jednostavno nije istina. Za podršku u dojenju, nazovite lokalnog predstavnika La Leche lige:http://www.lllsrbija.com/
 • Ukoliko ste pod opštom anestezijom, možete zahtevati da prvi kontakt koža na kožu ostvari Vaš suprug/osoba s kojom živite. Bitno je da beba primi kožnu floru od osobe s kojom je živela devet meseci i s kojom će živeti.
 • Možete tražiti da Vaša beba bude u sobi za intenzivnu negu sa Vama. Ne nasedajte na izgovore kao što su: „Vaša beba sad spava“, „Još ste pod anestezijom, nećete se sećati“, „Nemate mleka“, „Nije to Vaša beba koju čujete da plače“, „Mleko ćete dobiti za dva-tri dana“… Biće Vam potrebno vreme za spavanje i oporavak, pa ako ste uzeli privatnu sobu (apartman) u porodilištu, možete zahtevati da se Vaš suprug i Vaša beba ne razdvajaju dok ste Vi na intenzivnoj nezi.
 • Rana boli, ali taj bol traje svega dan-dva. Može se desiti da Vas previju plastičnim flasterom koji zateže i čupa, pa možete poneti iz apoteke platneni flaster i tražiti da Vas prepoviju njime, jer je udobniji.
 • Pre same operacije staviće Vam veliku braunilu (cevčicu kroz koju ćete primiti lekove) u nadlanicu. Braunila će Vam biti potrebna dok ste u porodilištu jer ćete kroz nju dobijati antibiotike i oksitocin. Nakon operacije možete tražiti da Vam skinu tu veliku braunilu i da Vam stave malu, na neko mesto na kome će Vam manje smetati (podlaktica leve ruke, na primer). Na taj način ćete moći da se naslonite na dlan, da nešto držite i da Vam ne natekne zglob šake.
 • Pitajte lekara da li Vam je neophpdna terapija antibioticima i kada možete da je završite.
 • Oksitocin služi za skupljanje materice, ali Vaše telo ga luči i samo dok dojite, pa ako tražite da prekinete oksitocinske injekcije nakon drugog dana, trebalo bi da to prihvate bez problema. Materica će Vam se, uostalom, svakako skupiti, primali Vi oksitocin ili ne, dojili Vi ili ne.
 • Imaćete potrebu da se nakašljavate, zbog anestezije. Kada kašljete, pritisnite dlanom ranu. Predhodno možete pitati svog lekara može li Vam preporučiti nešto da lakše podnesete iskašljavanje.
 • Dan nakon porođaja prebaciće Vas iz sobe za intenzivnu negu u bolnički smeštaj. Ako želite da beba bude stalno uz Vas, trebaće Vam stalna pomoć – da Vam je neko prinese na podoj, da je digne da bi podrigla, da je presvuče… Ako postoji ta mogućnost – uzmite privatnu sobu – aparman u kojoj će neko moći da bude sa Vama svo vreme – suprug, dula, majka, prijateljica. Najbolje je da uz Vas bude neko ko je iskusan sa bebama, dula ili majka, uz supruga.
 • Ako postoji mogućnost da platite kako biste odabrali lekara koji će biti na Vašem porođaju, svakako to uradite unapred, negde na kraju trudnoće, čak i ako Vam nije bitno ko će to biti. To Vam garantuje poseban trud i pažnju. Nemojte štedeti na porođaju – setite se samo koliko novaca date za garderobu i letovanje.
 • Porođaj je neuredan, curiće iz Vas telesne tekućine, boleće Vas, bićete goli, uvid u Vašu intimu će imati više ljudi nego što biste želeli… i čudesan, osnažujući, moćan, divalj, jedinstven! Doneli ste na svet jedan život, u rukama držite svoje malecno, toplo čedo! To su neprocenjivi trenuci koji brzo prolaze. Od tog trenutka ste u stanju da date sve za tu veknicu. Bez razlike na način na koji ste postali majka – prirodnim porođajem, asistiranim, fiziološkim, mediciranim, carskim rezom, u porodilištu, kod kuće ili u kolima – to se desilo s razlogom. Možda je Vaša beba želela da izađe na velika vrata. Možda je to Vaša lekcija da ne možete uvek i sve držati pod kontrolom i da treba da se prepustite trenutku. Možda ćete u budućnosti biti podrška ženama, ili nekoj dragoj osobi koja će se porađati carskim rezom, pa Vam je potrebno to iskustvo. Prihvatite svoj porođaj i radujte mu se! Budite ponosni na svoj stomačić u kome ste nosili, negovali i izneli svoje dete, budite ponosni i na svoj ožiljak! Volite svoje telo i svoju dušu zbog ploda koji su dali!

 

Za Mati je tekst napisala: mati Biljana

Pročitajte Biljinu inspirativnu i ohrabrujuću priču o iskustvu prirodnog porođaja posle carskog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *