A četiri sata nakon porođaja…

10589590_10152208784735855_785315466_nMožda ste imali priliku da od naših novijih gastarbajtera slušate priče o prisustvovanju porođaju, sečenju pupčane vrpce i slično. To se priča sa ushićenjem i oduševljenjem. S’ razlogom.

“Na zapadu”, konkretno u Holandiji,  je normalno da (budući) otac pomaže pri porođaju. U inostranstvu nema svakodnevnog viđanja rodbine, starih komšija i prijatelja. To dodatno okreće supružnike jedno prema drugom, tako da se nijednog trenutka nisam dvoumio oko prisustvovanja rođenja naših ćerkica.

Porođaji se odvijaju u bolničkim apartmanima. Više babica vode trudnoću i jedna od njih, dežurna u tom momentu, vodi porođaj. U trudnoćama bez problema, žene nemaju kontakta sa lekarima.

Kako porođaji često traju satima, babica poželi da prisedne da se odmori. Žena nastavlja da talasa u naletima trudova. Na talasu kontrakcija najbitnije za ženu je da pravilno diše, i tu suprug može puno da pomogne. Baš kao i sa vlažnom maramicom kojom ženi osvežava lice.

Čim se beba rodi, odmah bude stavljena majci na sisu i počinje da se “bori” sa bradavicom. Sjajan prizor za svakog roditelja.

Nakon oko sat vremena, ako je sve uredu, žena ide pod tuš i oblači garderobu. Osoblje posluži keks. Za oko četiri sata nakon porođaja, otac i majka sa bebom smeštenom u auto-stolicu napuštaju bolnicu i vraćaju se kući. Kući ih čeka patronažna sestra koja obilazi porodicu narednih 8 dana.

Ako su u mogućnosti, babe i dede dolaze da pomognu, ali je pri tome bitno da otac ima aktivnu ulogu i pomogne sve što može. Menjanje pelena, nosanje i kupanje bebe su neke od obaveza u kojima tatice uživaju mesecima 🙂

U Holandiji se žene uglavnom porađaju kod svoje kuće. Dosta strankinja prvo dete rodi u bolnici a sledeće dete ili decu rađa kod kuće.

U ovom tekstu sam naveo uglavnom tehničke detalje očeve uloge. Sam osećaj pomaganja supruzi pri porođaju je jedinstven baš kao i osećaj kada postanete otac. Čin očevog pomaganja pri porođaju dodatno produbljuje vezu supružnika.

Za Mati je tekst napisao: Zoran – Milin i Branin tata

Leave a Reply

Your email address will not be published.