Afirmacije tokom trudnoće i porođaja

 

13517732_10206957291756325_1336940542_o-1

Kao mali tokom odrastanja na svako DA koje smo dobili uzvraćeno nam je 17 puta NE.

„Nemoj to da diraš, ne smeš tako, ne skači, ne trči, nemoj to da radiš“ itd. Tako da smo kroz život negativno programirani. Nesvesno. Kada na svesnom nivou usvojimo tu  činjenicu, možemo lako da je menjamo, naravno ukoliko to želimo. Afirmacije su pozitivni iskazi, rečenice koje nam mogu poslužiti za sve oblasti našeg života. Sve ono što zaista želimo da promenimo ili da ukoliko želimo da usvojimo neke nove navike, postićićemo upravo afirmacijama. Ako smo dosad koistili negativan self-talk (banalan primer – zagori nam ručak, razbijemo čašu i sl.) većina nas sebi kaže: šeprtlja, trapava, baksuz i tome slično. Nov način usvajanja bi bio:„Nema veze, desilo se , u redu je. Ali, neću dozvoliti da mi ovopokvari dan“.

S obzirom na njihovu jačinu i primenjivost, kao i mogućnost pozitivnog programiranja,afirmacije su korisnei izuzetno blagotvorene kada je u pitanju priprema za porođaj i dojenje.
Sebi sam lično bila napravila afirmacije uz prijatnu muziku i primenjivala ih dok sam bila u drugom stanju. Pored relaksacije, koja vam koristi, pogotovo u takvom stanju,slušate umirujuće rečenice koje vas opuštaju, odlično je ako uz to dodate i blagu muziku, ostvarujete potpuni užitak. Ujedno svoj um „zalivate“ pozitivnim iskazima umesto zabrinutošću i strahom. Što je ključna stvar.

Razgovarala sam sa mnogo žena u drugom stanju, kao i majkama i onima koji su to tek planirale da postanu. Čula sam toliko mnogo brige i straha u njihovim rečima. Sve to možete da promenite. Gledajte drugačije. Pričajte novu priču. Govorite ono što će da vam služi. Vama i vašoj bebi.

Vaše žensko telo je predodređeno da bude potpuno zdravo i da na svet prirodno donesezdravo i srećno biće.

Zašto je važno ponavljanje? Ponavljanje jenajlakši metod za usvajanje (sećate ser kada ste u školi učili pesmice – ponavljali ste ih onoliko puta koliko je trebalo da je celu zapamtite) tako je slučaj i sa afirmacijama. Ukoliko ste godinama koristili jedne obrasce i rečenice koje vam nisu služile sada je pravo  vreme da to promenite. Sada kažite 17 puta DA na svako ono NE koje ste izgovarali.

Evo par afirmacija koje bih podelila sa vama na ovu temu:

Moje telo je relaksiramo. Osećam se potpuno snažnom. Moja beba je potpuno sigurna, zdrava i predivna.

Moje telo je mudro i tačno zna šta treba da radi. Moja priroda je da rađam i ja to odlično umem i činim to sa lakoćom.

Sve oko mene je lepo i prijatno. Uvek srećem prijatno i ljubazno osoblje. Svi oko mene su prijatni i nežni. Ja sam divna majka.

Moja beba je potpuno zaštićena i sigurna. U svakom trenutnku.

Ja imam dovoljno mleka za moju bebu.

 

Uživajte. Primenite. Probajte. Možete ostvariti mnogo.

 

Dragana Savić Mihajlović

http://www.afirmacije.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.