Akupunktura u trudnoći

   Akupunktura je deo kineske tradicionalne medicine. Tehnika je stara preko 3000 godina. Zasniva se na balansiranju protoka energije u našem telu. Naime, kako kroz naše telo prolaze krvni sudovi, tako prolaze i energetski kanali zvani meridijani. Kad energija u tim kanalima teče previše brzo ili previše sporo ili je blokirana iz nekog razloga, dolazi do disbalansa tj. do bolesti. Stimulacijom akupunkturnih tačaka duž meridijana vraćamo harmoniju u telo i otklanjamo bolesti.

belly-needle

Akupunktura je bezbedna i laka metoda koja se može koristiti u toku trudnoće, za vreme porođaja i u postporođajnom dobu.

U toku trudnoće je vrlo efikasna u prevenciji jutarnje mučnine i to stimulacijom samo jedne tačke na ručnom zglobu (P6). Stimulacija se može izvoditi akupunkturnom iglicom ili akupresurnom masažom. Svaka trudnica može sebi pomoći na taj način. Takođe se može koristiti za regulaciju sna, varenja ili emotivnih oscilacija.

Postoji jedna ‘magična’ tačka koja se može koristiti par dana pred porođaj za okretanje bebe. Ali nikako ranije! Ta tačka je na malom nožnom prstu pored nokta (UB64). Mnoge žene su na taj način uspele izbeći carski rez koji je bio indikovan zbog karličnog položaja bebe.

U toku porođaja se mogu koristiti određene tačke za pojačavanje kontrakcija koje će shodno tome skratiti prvo porođajno doba. Uz to se koriste tačke koje daju energiju, zatim one koje ublažavaju bolove i čak se može sprovesti akupunkturna anestezija. Naravno ako ste išli na pripreme za porođaj ili imate dulu kraj sebe biće jos lepši događaj jer znate šta vas čeka i znate da je prirodno sve što se dešava. Kad imate te informacije, psihički ste stabilniji  a kad nema straha i napetosti i sam osećaj bola je manji.

Što se tiče postporođajne depresije, ako ste izašli iz bolnice sa bebom i nemate velike razloge za brigu a opet ste danima tužni, zabrinuti, imate negativne misli, nemojte dugo čekati pre nego sto posetite akupunkturologa. Sve se da rešiti.

 Za Mati je tekst napisala: dr Katarina Badawi – lekar opšte i kineske tradicionalne medicine

www.badawi-su.com

Comments are closed