Blagodeti plesanja trbušnog plesa tokom trudnoće i priprema za porođaj

 

 

Sa radošću sam se odazvala Danijelinom pozivu da napišem tekst na temu povezanosti trbušnog plesa sa periodom trudnoće, samog porođaja i periodom nakon porođaja, za sajt «Mati» koji sa nežnošću i ljubavlju pruža podršku ŽENI u punom smislu te reči.

Smatram da je ovaj sajt pravo mesto za ovu temu.

Kao trudnica u devetom mesecu trudnoće, kao mama (sa iskustvom porođaja kod kuće) dveipogodišnje devojčice i kao instruktorka trbušnog plesa koja je više od decenije aktivna na plesnoj sceni, ličnim primerom želim da istaknem vezu između svih navedenih «aktivnosti».

Centar svih tih aktivnosti je ŽENA – žena samosvesna, istovremeno jaka i nežna, moćna u svoj svojoj ženstvenosti. Žena koja je upoznala samu sebe i ima poverenje u sopstveno telo, psihu, žena koja je upućena na svoje unutrašnje biće. Žena kojoj priprada njena trudnoća, kojoj pripada njen porođaj, kojoj pripada njeno dostojanstvo.

13563594_10209490897847578_679089553_nPeriod trudnoće je dragoceni period u kome žena doživljava najrazličitije promene na fizičkom i emotivnom nivou, sazreva i upoznaje sebe. Sam porođaj je veličanstveno i neponovljivo iskustvo koje žena u sebi nosi čitavog života. A gde je u svemu tome trbušni ples?

Kada sam, privučena raskošnim kostimima i orijentalnim ritmovima, počela da izučavam i treniram trbušni ples, nisam ni sama bila svesna šta me je to toliko privuklo i vezalo za ovu umetnost. Sada znam da sam kroz ples ustvari nalazila sebe i otkrivala istinsku ženu u sebi. Ples je pomogao mom razvoju na ličnom planu. Rešila sam se određenih blokada, strahova, stida od sopstvenog tela. Pronašla sam skrivene talente i sposobnosti u sebi za koje nisam ni slutila da postoje. Trbušni ples me je načinio samopouzdanijom, zadovoljnijom i ženstvenijom.

Činjenica je da se redovnim vežbanjem trbušnog plesa uspostavlja psihofizička ravnoteža organizma i poboljšava protok energije kroz celo telo.

Nakon 10-ak godina aktivnog bavljenja trbušnim plesom dogodila mi se prva trudnoća.

Verujem da sam trudnoću dočekala u apsolutnom fizičkom i mentalnom zdravlju u velikoj meri zahvaljujući trbušnom plesu. Tokom cele trudnoće sam plesala, što je mom telu veoma prijalo.

Poznato je da je trbušni ples zapravo ples plodnosti i vekovima unazad žene su kroz pokrete trbušnog plesa veličale ženstvenost i rađanje novog života.

Blagodeti trbušnog plesa u periodu trudnoće ispoljavaju se u fizičkom smislu zahvaljujući plesnim pokretima koji ciljano deluju na grupu mišića koja je aktivna za vreme i nakon porođaja. Posebno naglašeni pokreti u trbušnom plesu su pokreti abdomena, karlice i bokova. Energija je posebno fokusirana i pažnja je posebno koncentrisana na ove grupe mišića. Prilikom vežbanja ovakvih pokreta osvešćuje se aktivnost karlice i poboljšava se svesna aktivnost trbušnih mišića, što je veoma važno prilikom porođaja. Fokusirana energija u karlici i nižem delu stomaka  šalje dodatni dotok krvi ženskim organima i omogućava dobro snabdevanje kiseonikom. Takođe, vežbanjem se obezbeđuje više kiseonika i za bebu a nežni i senzualni pokreti koji se izvode u trbušnom plesu veoma prijaju bebi i umiruju je. Još neke činjenice pozitivnih efekata plesa u fizičkom smislu su poboljšanje pravilnog držanja tela, ravnoteže i koordinacije. Mnogi pokreti mogu olakšati bol u leđima i pomoći u otklanjanju probavnih problema a posebno nakon porođaja ples pomaže održavanju dobre telesne forme.

13535733_10209490897807577_1383523601_nNakon trudnoće uz trbušni ples, sa ravnotežom uma i tela, sa verom u svoju moćnu ženstvenost, u saradnji sa sopstvenim potrebama i instiktima, odlučila sam se za prirodni porođaj kod kuće.

Čin rađanja deteta na potpuno prirodan način, u toplini porodičnog doma uz drage ljude, predstavljao je moj vrhunac, vrhunac žene u meni. Od tada mogu sve, za mene ne postoje granice.

I danas, iščekujući svoj drugi porođaj, nosim u sebi isti osećaj snage, lepote i spokoja. U trbušnom plesu pronalazim svoje izvore pozitivne energije i svoj mir. A moja ćerka, dok plešem držeći je u naručju, uvek zaspi…

Svakoj ženi bih poželela takvo iskustvo – ne obavezno treniranje trbušnog plesa u trudnoći, ne obavezno porođaj kod kuće, ali obavezno spoznavanje sebe. A trbušni ples na tom putu umnogome može da pomogne.

Jedinstven je u svojoj lepoti baš kao i svaka žena.

 

Sonja Obradović – mati dvoje dece, instruktorka trbušnog pleša

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.