Danilov tata

 

Zašto ste  se odlučili da prisustvuje porođaju?

Dok nismo razmišljali o deci moje mišljenje je bilo da muškarac ne treba da prisustvuje porođaju. Istina, moje znanje o porođaju je bilo površno, uglavnom iz priče drugih i literature koja je sigurno prevaziđena. Kad je Mariana zatrudnela  počelo je i intenzivnije zanimanje za porođaj i roditeljstvo. Kako sam sticao nova saznanja, shvatio sam koliko nisam znao i shvatio sam da je važno da partner prisustvuje porođaju. Edukovao sam se i moje prisustvo porođaju je postalo nešto logično.

Kako ste se pripremali za porođaj?

Mariana, moja supruga, uglavnom je pronalazila literaturu, knjige, tekstove na internetu, facebook grupe o porođaju, dokumentarce. Ona je čitala knjige pa meni prepričavala, ja sam čitao tekstove na netu, a dokumentarce smo gledali zajedno. Od velikog značaja mi je bilo što sam pogledao dokumentarac o porodilištu koje vodi Ina May Gaskin. U njemu je prikazano više porođaja. Ja do tada nisam nikada video rođenje deteta ni uživo a ni snimljeno.

Na taj način sam se oslobodio straha od samog čina rađanja i upoznao se s tim i kako sve to izgleda. Važno je napomenuti da smo se tokom naše edukacije definitivno odlučili za prirodan porođaj i pratili smo tu prirodnu nit, kroz odabir literature i predavanja koja smo posetili, i na kraju, prilikom odabira porodilišta (odabrali smo porodilište u Pančevu). Sigurno smo nekima delovali neozbiljno ili kao hipici, ali mi smo bili vrlo ozbiljni i odgovorni. Nažalost, kod nas je svest o tome koliko je bitno ispoštovati neki prirodan tok stvari kod porođaja na niskom nivou. Ljudi više vremena provedu čačkajući koji mobilni ima bolje opcije nego što, na primer, potraže koji efekat epidural može imati na bebu. Takođe, upoznali smo i divne ljude koji su sličnih razmišljanja i koji su nam preneli svoja
iskustva i znanja. Išli smo na predavanje koje je držala Marija Taraba na kojem smo čuli mnogo korisnih saveta. Još nešto, gledali smo samo pozitivne primere, slušali samo pozitivna iskustva i mislim da je takav naš stav doprineo da budemo spremni.

 

21022014217Na koji način ste konkretno najviše pomogli i podržali partnerku tokom porođaja a i posle još u porodilištu?

Samo moje prisustvo u porođajnoj sali bilo je veoma važno za Marianu da bi se
ona osećala sigurno u nepoznatom okruženju sa nepoznatim ljudima i da bi bila opuštena. Konkretno sam joj pomagao tako što bih ispunjavao sve njene zahteve, tipa dodati joj vodu, pomoći joj da ustane, pokriti je kad joj je hladno, otkriti je kad je toplo. Sve vreme smo razgovarali i održavali pozitivan duh. Takođe, radili smo stimulaciju bradavica kako bi ubrzali porođaj. Ipak, nakon 10 sati od početka porođaja lekari su savetovali da treba dati veštačku stimulaciju za ubrzanje porođaja. Beba nije dobro odreagovala na stimulaciju, pali su jako tonovi i morao je da bude hitan carski rez.

Odmah nakon operacije sam video sina i bio prisutan prilikom pregleda bebe. Ovo je bilo bitno jer sam imao makar malu kontrolu nad situacijom. Takođe, bio sam prisutan i pored Mariane kad je dolazila k svesti. Nakon nekoliko sati bili smo svo troje zajedno u apartmanu u porodilištu. Ovde je moja uloga bila značajna jer posle takve operacije Mariana je bila ograničena što se tiče kretanja, tako da sam ja donosio Danila da sisa, nosio ga posle podoja da podrigne, premeštao na drugu stranu. Takođe sam pomagao Mariani de se presvuče, opere, dodavao joj stvari i slično.

Koji bi po vama bio najveći motiv drugim očevima da prisustvuju rođenju svog deteta?

Zamislite da šaljete suprugu u potpuno nepoznato okruženje, kod nepoznatih ljudi. Ne znate kako će se oni ophoditi prema njoj, da li joj posvetiti pažnju, da li će imati vremena da joj se posvete, da li će joj nešto nedostajati, da li će joj biti hladno, da li će biti žedna? Kada ste vi prisutni imate kontrolu nad situacijom i ulivate partnerki sigurnost koja joj je tada jako potrebna. A kada vam daju dete odmah po rođenju, to je zaista predivan momenat. Iz vas izađu emocije za koje niste ni znali da postoje.

Za Mati je tekst napisao:  Ferika – Danilov tata

Iskustvo Danilove mati Mariane možete  da pročitate na ovom linku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.