Iskustva rađanja

Trudnoća je nežan i moćan period za oba buduća roditelja. Povezuje ih još čvršće, produbljuje njihovu ljubav i postepeno priprema za dolazak bebe u njihove živote. Veoma često, uporedo sa pripremama za roditeljstvo odvija se i priprema za porođaj. Partneri osluškuju svoje želje i potrebe, razgovaraju o njima, informišu se, čitaju, istražuju i pokušavaju da donesu odluku gde i u kakvoj atmosferi žele da njihovo dete bude dočekano. U kom porodilištu i uz kog lekara? Da li angažovati dulu pri porođaju? Ili se poroditi kod kuće uz podršku babice? Da li da porođaju prisustvuje i partner ili ne? Koji je pravi trenutak za presecanje pupčanika? Pitanja je mnogo, mogućnosti su razne i sve ih treba razmotriti. Naposletku, koja god odluka da se donese – ona je ispravna i najbolja za te roditelje i njihovu bebu. Niti mi niti bilo ko drugi može tako važnu odluku da donese umesto bebinih roditelja, ali ono što svi možemo (i treba!) da uradimo jeste da ih podržimo.

Baš zato, odlučile smo da na našoj stranici otvorimo rubriku sa porođajnim iskustvima – ohrabrujućim i inspirativnim. Primetićete i sami da će ih biti različitih. Neki se nisu dogodili kako je isprva bilo željeno i planirano dok su neki nadmašili očekivanja u pozitivnom smislu. Ali sve ono što ih povezuje je da su bili osnažujući, da je mama imala neprekidnu podršku tokom i posle porođaja od strane svog partnera, babice, dule ili drugog člana porodice i to da je iskustvo rađanja ostavilo neizbrisivo topao blesak na sve njih.

Hvala svima koji su ove nežne i intimne trenutke odlučili da podele sa drugima i time ih inspirišu, ohrabre i podstaknu na razmišljanje, istraživanje i preispitivanje.

Ukoliko mislite da bi se i Vaše iskustvo rađanja uz podršku partnera, posvećene babice ili dule moglo naći na našim stranicama – raduje nas što ćete nas kontaktirati.

Vaše mati