Joga u trudnoći

Iren joga

Kada ste i zašto odlučili da postanete instruktorka joge za trudnice?  

Posle desetogodišnjeg rada kao instruktor Hatha joge poželela sam da završim i obuku za rad sa trudnicama kod Divne Miljković, iskusne babice i joge instruktorke. Pre svega i sama sam majka dvoje dece i period trudnoće pamtim kao nešto veoma lepo. Radjanje novog života je najdublje iskustvo za svaku ženu. Tokom obuke zaista sam uživala jer je Divna na veoma inspirativan način prenela svoje bogato iskustvo i na nas.

Značaj joge u trudnoći i u pripremi za porođaj?

Prenatalna joga je po mnogo čemu izuzetno dobra za trudnice jer vežbajući jogu one će poboljšati razgibanost svog tela, povećati svoju energiju i snagu, isto tako poboljšati varenje, spavanje ali i cirkulaciju, pa samim tim će se i krvni pritisak uravnotežiti. Joga telesne vežbe- asane, pozitivno utiču na bebu, a trudnici pomažu da otkloni lakše smetnje kao što su bolovi u ledjima, oticanje stopala, nesanica, mučnina, promene raspoloženja itd. Tehnike disanja smiruju i opuštaju a ujedno i poboljšavaju cirkulaciju i metabolizam pa na taj način pomažu otklanjanju toksina iz tela i povećavaju dovod kiseonika i za buduću mamu i za njenu bebu. Vežbama opuštanja umiriće se um trudnice i stres i strah, koji su česti u trudnoći, polako nestaju. Vežbe joge pomažu da se opuste mišići grlića materice što olakšava i ubrzava porodjaj. Ceo program joge za trudnice pomaže da se buduća mama oseća bolje, lepše, samopouzdanije i da se iznad svega poveže sa svojom bebom. Na časovima joge trudnice mogu razmeniti svoja iskustva u vezi trudnoće, porodjaja, bebe itd.


Da li je za sve trudnice bezbedno da vežbaju jogu pa čak i za one koje nikada ranije nisu vežbale?

Ako je trudnoća uredna i bez komplikacija, bez obzira na to da li ste iskusni vežbač joge ili je nikad pre niste vežbali, možete opušteno da uživate u časovima prenatalne joge.


Kada trudnicama preporučujete da počnu sa jogom i koliko često da vežbaju?

Ako se dobro osećaju, mogu početi da vežbaju odmah na početku trudnoće. Idealno bi bilo svaki dan odvojiti vreme za vežbanje. Ja držim dva puta nedeljno časove i one vežbe što nauče bilo bi dobro i kod kuće ponavljati.


Da li trudnice mogu da vežbaju tokom cele trudnoće?

Naravno da mogu. Imala sam nekoliko primera da su trudnice odvežbale uveče čas a sutradan su se porodile bez ikakvih komplikacija.


Da li vežbanje joge u trudnoći pomaže mamama da se lakše povežu sa bebom tokom trudnoće i kada se porode?

Vežbanjem joge pre svega se povećava svesnost o celom telu, samim tim i povećava se povezanost sa svojom bebom.

pregnancy-yogaDa li se koriste pozitivne afirmacije i vizuelizacije tokom vežbi za trudnice?

Da, radimo vežbe tokom kojih se povežemo sa svojom bebom, u mislima smo sa njom, šaljemo ljubav i nežnost svojoj bebi.

Kada posle porođaja mogu mame opet da počnu da vežbaju jogu?

Ako je porodjaj prirodan, mogu početi nakon šest nedjelja. Ako je porodjaj carski, onda bi trebalo sačekati pet-šest meseci.

Šta je sve potrbeno doneti na čas joge za trudnice?

Treba se samo komotno obući, po mogućnosti slojevito i poneti jedan peškir koji će staviti ispod sebe na prostirku.

Za Mati je na pitanja odgovarala: Iren Molnar- Instruktorka joge za trudnice

www.jogastudioirena.com/index.html

Comments are closed