Masaža za bebe

 

 

Majka drži svoju bebu u naručju i doji je. Pogledi im se sreću, kao da imaju oči samo jedno za drugo, bebina ruka poseže za majkom, osećaju međusobne mirise, majka priča svojoj bebi, pevuši joj, beba guče, osmehuje se, međusobno se osluškuju, kontakt kože na kožu uliva mir, spokoj, zadovoljstvo, toplinu, sigurnost. Kao u ružičastom balonu, majka i beba, u ovoj simbiozi, utiču jedno na drugo, hrane jedno drugo. Majka bebu hrani i mlekom ali i emocijama a beba utiče na emotivno biće majke ali i na lučenje mleka. Ovo se ne odnosi samo na fičko/fiziološko punjenje i pražnjenje maminih grudi već i na lučenje jednog veoma važnog hormona-oksitocina. Oksitocin je hormon zadovoljstva ali i hormon koji utiče na laktaciju, koji se takođe luči u ogromnim količinama pri porođaju i koji je zadužen za bonding i povezivanje u prvim trenucima bebinog života van maminog stomaka.

Bonding i povezivanje. Zvuče kao sinonimi a zapravo to nisu. Ili ne sasvim. Bonding je veza koja se stvara prirodno, instinktivno i refleksno izmedju majke i bebe u prvim satima i prvoj nedelji života, uslovljava staranje o bebi i zadovoljavanje njenih pre svega fizioloških potreba.

Povezivanje je jedinstveni odnos koji počinje paralelno sa bondingom i nastavlja da se gradi godinama. Povezivanje je pre svega emotivne prirode i zasnovano je na komunikaciji, razumevanju, poštovanju. Iako ima svoju stabilnu i određenu bazu, ovaj odnos je promenljiv, živ i prati rast i razvoj deteta ali i roditelja, staratelja, člana porodice i prijatelja.

Korak po korak, praveći vezu sa činom dojenja, preko bondinga i povezivanja dolazimo i do masaže bebe. “Kako sad to?”, zapitaćate se možda!

baby-massage-e1399979919457Međunarodna asocijacija za masažu beba (IAIM) se zalaže i podržava ideju da masažu najbolje izvode roditelji. Iako se najčešće pojam masaže povezuje sa zdravstvenim, fizičkim problemima, masaža za bebe je i to, ali i mnogo više od toga. Masaža za bebe promoviše bonding i povezivanje bebe i onog ko bebu masira. Zato i tvrdimo da masažu najbolje i najlepše mogu da izvode roditelji. Instuktori IAIM su tu da budu podrška i naravno, da roditeljima pokažu pokrete, ali pre svega da stvore atmosferu koja će im uliti samopouzdanje i sigurnost da prihvate i osnaže sebe kao „stručnjake“ za svoje dete.

Pošto roditelji vole da znaju za šta je sve masaža dobra, ukratko ću navesti neke od najvažnijih koristi od masaže, ne samo za bebu već i za roditelje, porodicu pa čak i društvo, a onda ćemo se vratiti na početak teksta, na dojenje i to kakve su sličnosti između tog predivnog čina i masaže.

Koristi od masaže za bebu

STIMULACIJA: Masažom stimulišemo sve sisteme u telu (za varenje, imuni, kardio-vaskularni, za disanje itd) stimulišemo razvoj centralnog nervnog sistema (povezivanje neurona i mijelinizaciju), utičemo pozitivno na tonus mišića, rast, osvešćivanje sopstvenog tela, sposobnost učenja.

INTERAKCIJA: Olakšava se komunikacija (verbalna i neverbalna) između roditelja/staratelja i deteta, kod bebe se razvijaju osećaj sigurnosti, ljubavi i poštovanja, koriste se i razvijaju sva čula, jača se povezanost izmedju odraslih i bebe.

OPUŠTANJE: Masaža doprinosi spuštanju nivoa hormona stresa i povećanju nivoa hormona sreće i zadovoljstva, opušta mišiće i doprinosi elastičnosti, beba može bolje i duže da spava, lakše se nosi sa svakodnevnim stimulacijama i stresom.

OLAKŠAVANJE: Pre svega, masaža može da olakša bolove kod grčeva, izbacivanje štetnih materija i doprinosi regulaciji stolice, može da olakša i smetnje pri rastu prvih zubića ili kod prehlada.

Foot massage

Masaža nije korisna samo za bebu već i za roditelje. Umanjuje stres, opušta, umanjuje mogućnost pojave postporođajne depresije, stimuliše laktaciju, povećava samopouzdanje, jača poverenje, olakšava prepoznavanje i tumačenje bebinih signala i samim tim uspostavlja kvalitetniju komunikaciju i odgovaranje na bebine potrebe.

U porodici se jačaju veze između članova porodice, na lep i suptilan način uključuje očeve u staranje o bebi i pomaže im da se sa bebom povežu. Očevi mogu da nadoknade prednost u bondingu i povezivanju koju žena prirodno ima kroz čin rađanja i dojenja. Masaža uključuje i stariju braću i/ili sestre što može pozitivno da utiče na pojavu rivaliteta i ljubomore.

I na kraju koristi za društvo. Da ima i to! Masaža odnosno dodir umanjuje stepen agresivnosti, kod prevremeno rođenih beba ubrzava dobijanje na težini što smanjuje vreme boravka u inkubatoru, dodir povoljno utiče na mentalno i fizičko zdravlje.


I za kraj da se vratimo na početak.

Kada roditelj masira svoju bebu, najveći deo pokreta se izvodi u položaju licem u lice, međusobno se gledaju, a pogled je jedan od prvih elemenata bondinga i povezivanja. Miris je takođe od velike važnosti a fizička blizina roditelja, ruku koje masiraju i bebinog tela rasterećenog odeće i pelena je predivna prilika da upijaju međusobne mirise. Roditelj priča bebi, pevuši joj, beba odgovara gukanjem ili smehom, možda i plačom-verbalna komunikacija. Beba takođe komunicira govorom tela i mimikom lica, a roditelj uči da ove signale prepoznaje, tumači i da na njih reaguje što bebi uliva sigurnost i poverenje a kod roditelja snaži samopouzdanje. Sve ovo, ovaj novi ružičasti balon, promoviše lučenje čudesnog hormona oksitocina koji je zarazan i kruži između ova dva bića koja su u tom trenutku tu samo jedno za drugo. Međusobno se hrane ljubavlju i pažnjom, rastu i razvijaju se, jačaju i produbljuju svoju vezu.

Čini se jasnim da su sličnosti tu, sa jednom razlikom – kod dojenja pričamo isključivo o odnosu majke i bebe, a kod masaže možemo da pričamo o odnosu roditelja, staratelja ili drugog člana porodice i bebe. Masaža nije zamena ili rival dojenju – oni idu ruku pod ruku i čine porodicu bogatijom.

Za Mati je tekst napisala: Marija Nakić, prvi lincencirani instruktor za masažu beba u Srbiji.

https://www.facebook.com/IAIMSrbija

Comments are closed