O nošenju beba

 148229c6d84fb461f11c13341d5338a6Jedna od najjednostavnijih a istovremeno i najbitnih praksi “privrženog roditeljstva” (eng. attachment parenting) jeste- nošenje beba. Takođe, ova praksa doživljava svoj veliki “comeback” – nakon godina i godina “monopola” koja su držala bebi kolica.

U današnje vreme, kada šetate ulicom, možete videti sve više roditelja (i mama i tata) koji nose svoju decu u sling maramama, baby-wrap nosiljakama, mei-tai nosiljkama itd, što nije bila slika pre samo 10 godina. Zašto se nošenje beba “vraća u modu”? I zašto je to dobra stvar?

Većina roditelja koje znam nose svoju decu iz prostog razloga – zato što je tako lakše. Svako ko je bio u prilici da gura bebi kolica zna kakva to gnjavaža ume biti radilo se i o običnom ulasku u prodavnicu – pokušavaš da otvoriš vrata istovremeno pridržavajući kolica, da bi se vrata opet zatvorila ili udarila o kolica, budeći tek usnulu bebu ili, ne daj bože, udarivši joj radoznalu ručicu koja viri iz kolica. Na posletku, ulaziš u prodavnicu unatraške, vukući kolica za sobom jer je to jedini način da istovremeno pridržavaš i vrata i ovo veliko čudo na točkovima, a vrata će svakako, i u ovoj režiji, verovatno opet udariti o kolica. Takođe, uvek se nađe neko dobronameran i voljan da ti pritrči u pomoć a završi prikovan uza zid i dok mu točkovi kolica prelaze preko stopala a beba muljavim rukama prlja pantalone, razmišlja kako će proći neko vreme dok se opet ne usudi nekom sa kolicima ponuditi pomoć. Tek je smela avantura sa kolicima ući u gradski prevoz. Namrgođeni pogledi i nervozni komentari o zauzimanju previše prostora u već prenatrpanom autobusu su i više nego dovoljan razlog da se zaključi da kolica i autobus nisu dobitna kombinacija. Naravno da se uvek možete prevesti vašim porodičnim autom i spakovati kolica u gepek ali gde onda da smestite sve one potrepštine koje ste upravo nakupovali? Kabasta kolica su zauzela ceo gepek! I još pride – vama zadale glavobolju!

f75849fe3bd90aa7c5e1fdd4f086eeb5

Nasuprot tome, nošenje bebe je toliko jednostavno i isključuje sve ove nevolje sa kolicima. Možete otvarati i zatvarati vrata, kuvati, čistiti, hodati uz stepenice, niz stepenice, ići u kupovinu, razgovarati, dojiti, držati šolju, jesti kolač i još toliko toga drugog sve dok nosite vašu bebu blisko uz sebe i idete tamo kuda ste se uputili. Zauzećete samo jedno sedište u autobusu i izbeći da iziritirate druge oko vas jer nosiljka zauzima neuporedivo manje prostora u poređenju sa kolicima (platnene nosiljke se samo slože i strpaju u torbicu koju nosite). Ovo je posebno bitno tokom putovanja jer se može dogoditi da vam prevoznici basnoslovno naplate kabaste predmete poput kolica. Sve u svemu, život će vam postati mnogo jednostavniji i ugodniji kada Vaše dete bude vezano za Vas a ne neka tamo glomazno čudovište od kolica.

Jednostavnost je samo jedan od razloga za nošenje beba. Drugi, mnogima i bitniji razlog, čine bezbednost i prosto uverenje da je to najbolje što možemo učiniti za naše bebe. Ranije, roditelji su neprekidno i svuda nosili svoje bebe sa sobom jer je to bio jedini način kako bi se osigurali da su one bezbedne. Ostavljanje beba samih moglo bi biti čak i kobno za njih. Pa ipak, ni ovi razlozi nisu jedini. Mnoga neindustrijalizovana društva imajuobičaj nošenja beba u cilju povećanja kontakta “koža na kožu”. Ovakva vrsta dodira, gde se dodiruju koža bebe i onoga ko je nosi a najčešće majke, oslobađa hormon oksitocin koji smanjuje nivo stresa a povećava osećanje ljubavi i želje za povezivanjem. Nošenjem novorođenčadi u nosiljkama, podstiče se njihovo lučenje oksitocina koji im pomaže da uspostave emotivnu vezu sa majkom i daje im osećaj smirenosti i ljubavi. Takođe, ove bebe su, u poređenju sa onim koje se ne nose, neuporedivo manje napete i nervozne.

 

456b136798cac581b3632228a47ad908

Dok se struktura našeg industrijalizovanog društva neprekidno menja i postaje sve kompleksnija, ne postoji nijedna promena u našem ponašanju koja bi sugerisala da ova vrsta bliskosti bebama više nije potrebna ili korisna. Zapravo, baš suprotno! Jedno istraživanje u Švedskoj je pokazalo da bebe reaktivno plaču čim se odvoje od svojih majki, ukazujući na njihovu urođenu potrebu da budu što je m oguće bliže majci, bez obzira na to kada su se i gde rodile. A benefiti nošenja ne trebaju biti dostupni samo bebama u “nerazvijenim” i tradicionalnim društvima.

Dok je pitanje bezbednosti ostavljanja bebe same manja stvar za brigu roditeljima Zapadnih kultura, faktor jednostavnosti je njima prilično relevantan, kao i komfornost i bitnost privrženog povezivanja sa bebom. U jednoj studiji, istraživači su ustanovili da su majke koje su nosile bebe efikasnije reagovale na njihove potrebe u uzrastu od 3,5 meseca a takođe i pokazale samopouzdanije i sigurnije obrasce ponašanja i reagovanja kada su bebe imale 13 meseci. Ova studija takođe pokazuje da je učestaliji fizički kontakt sa majkom sigurno rezultirao drastično smanjenom nervozom kod beba, koje su postale svesne da će njihove potrebe biti uvažene i ispunjene i da ne moraju plačom i nervozom da skrenu pažnju na sebe.

 IMG_3560Bez obzira na razloge, činjenice ostaju nepromenjene – bebe koje njihovi roditelji ili negovatelji nose su smirenije, radosnije, manje napete i više privržene nego bebe koje malo vremena provedu u naručju drugih. S obzirom na sve ovo, teško je razumeti zašto svi ne nosimo svoje bebe, makar u početnim mesecima njihovog života kada su sasvim lagane (iako je prilično lako prilagoditi se njihovoj rastućoj težini). Sve ove činjenice veoma ljute proizvođače bebi kolica, koji su primorani da nas iznova privlače svojim proizvodom. Oni smišljaju kolica koja se rotiraju, imaju držače za šolje, grickalice, mobilni, imaju ciradu za kišu, sunđeraste točkove itd. Ubeđuju nas da nam baš takva kolica trebaju, a na kraju krajeva, mi i jesmo društvo opsednuto takvim gadžetima. I dok smo nasedali na sve ove marketinške trikove, moguće da je plima počela da menja pravac i da su roditelji počeli da uviđaju da od 400evra koja bi dali za fensi moderna kolica, mogu izdvojiti 40 evra za kvalitetnu platnenu nosiljku a ostalih 360evra staviti u fond za detetovo školovanje. A ako vam dete postane isuviše teško za nošenje, uvek možete kupiti neka jednostavna i jeftina kolica koja će vas dobro služiti. Ili još bolje, u to vreme, vaše dete će već naučiti da hoda – na kraju krajeva, to je ono što smo evoluirali da radimo.

Comments are closed