Platnene pelene: prednosti i mane

 

10699301_10152714581184275_512289419_nSkoro zaboravljene, platnene pelene se vraćaju u novom ruhu. Ima ih od pamuka ili bambusa, s ušivenim lastišima, zaštitom protiv curenja, s dodatnim ulošcima, „presavijene“, u dezenima da ti oko stane. Pa kako izgleda korišćenje platnenih pelena u odnosu na jednokratne?

Proizvođači platnenih pelena tvrde da su one „ekološkije“ od jednokratnih. Verujem da jesu, ali i ne baš toliko, kada se uzmu u obzir otpadne vode od pranja, deterdžent koji se ispušta i struja koja se troši. Svakako, uz bebu preporučujem da nabavite mašinu za sušenje veša. Ima ih po ceni već od nekih 220 evra. Jeste, zauzimaju mesto i troše struju ali i „ručno“ sušenje zauzima naš dragocen stambeni prostor i troši naše još dragocenije vreme. Uz to, moći ćete da imate manje pelena i odeće za bebu, jer ćete je moći oprati i osušiti za nekoliko sati.

Jako verujem da su platnene pelene udobnije za dete, deca koja nose platnene pelene koje se redovno menjaju se manje osipaju od dece koje nose jednokratne pelene. Jednokratne ih zatvaraju od pupka pa do bubrega materijalom koji iritira kožu, ponekad zamišljam sebe u njima i to me inspiriše da ih ne koristim.

1394400_10201670078610347_240681511_n

Tetra pelene možete korisiti u nebrojeno svrha – kao kuhinjske krpe, da u njima umotate sveže pečen hleb, za brisanje poda, za brisanje nogu, kao peškir, kao prekrivač za bebu (stavite onoliko slojeva koliko je potrebno), a od njih možete čak i sašiti nešto. Dobro sašivene i dobro obučene platnene pelene zadržavaju bolje od jednokratnih pelena.

Kako se bebina odećica ne bi pokvasila, postoje zaštitne „gaćice“ od vodonepropusnog materijala koje se oblače preko pelena. Neke pelene imaju već ušiven zaštitni sloj. Jednokratne pelene procure sa strane češće od platnenih!

Umesto presavijenih švedskih pelena, možete nabaviti platnene „uloške“, ili ih sami sašiti od frotira u željenim dimenzijama, radi lakšeg slaganja i oblačenja. Kod nas ima nekoliko proizvođača novih modela platnenih pelena, a i sami možete naći šnitove na Internetu i sašiti ih.

Kako biste lakše odlučili kakve pelene da koristite, spremili smo jasan pregled prednosti i mana jednokratnih i platnenih pelena:

PREDNOSTI
Jednokratne Platnene
Nakon upotrebe više ih ne vidite. Peru se i mali broj pelena vam može služiti dokle god vam je potrebno.
Ne morate ih nositi sa sobom mokre ili prljave ako ih skinete detetu kada ste van kuće. Ne idete u redovne nabavke pelena, imate ih uvek.
Jednostavne za upotrebu Lepe, i moderni modeli platnenih pelena mogu biti podjednako jednostavni.
Dete duže ima osećaj da je suvo Mekane su i udobne
Dete možete presvlačiti ređe Dete uživa u čestom skidanju, što prija i njegovoj koži.
Više slobodnog vremena Roditelj ostvaruje bliži kontakt s detetom
MANE
Deca se u njima više znoje i češće osipaju Često presvlačenje da bi dete bilo suvo
Apsorbujući gel se povezuje sa neplodnošću kod dečaka Detetu može da bude hladno ako je duže mokro
Za njihovu se proizvodnju uništavaju šume, a odlaganjem se zagađuje okolina Pranjem i sušenjem se troši voda, struja i ispušta se deterdžent
Česta kupovina Komplikovanije za održavanje
Od neudobnijih, veštačkih materijala Nekim bebama odmah zasmeta kad su mokre i bude se
Stalan trošak Ukupno povoljnije, ali veći izdatak odjednom na samom početku
Češće procure sa strana ili na leđima, pa se pokvasi i isprlja i odeća. Ako ne koristite zaštitne gaće (kuver) radi bolje provetrenosti, može se pokvasiti i isprljati odeća.

Za Mati je tekst napisala: mati Biljana Stanojčić

 

18 Comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published.