Sprečite prevremeno pucanje vodenjaka

 

72427f76cb72b00a_100257373Gledali smo na filmovima i serijama kako trudnicama dramatično puca vodenjak: Pet litara vode u jednom trenutku zapljusne njihove skupe, nove štiklice.

Stvarnost je, naravno, drugačija. Ponekad, vodenjak pukne a da kontrakcija uopšte nema. To se stanje naziva “Prevremeno pucanje vodenjaka” (Premature Rupture Of Membranes – PROM). Može se desiti u terminu (od 37. nedelje trudnoće pa nadalje), ali i ranije.

Pucanjem vodenjaka počinje oko 20% porođaja, od čega polovina je PROM. Ukupno 6-8% trudnoća se završava PROM-om nakon 37. nedelje trudnoće.  (Duff, 1996, King, 1994). Rizici povezаni sа PROM-om uključuju infekciju mаjke i bebe, pritiskanje i prolаps pupčanika i nepovoljan položaj bebe za radjanje (King, 1994). Postoji nekoliko načina kako da se postupa sa PROM-om, a najčešći su indukcija i carski rez. Lekari se ne slažu šta je najbolje učiniti u tom slučaju  (Duff, 1996, King 1994; Hаnа, Hodnett, Villаn, Foster, Di Cesso & Helevа, 2000). Nejasnoći doprinosi i činjenica da su istrаživаnja sprovedena samo na bolničkim porodjajima. Žene koje su plаnirаle porodjaj kod kuće obično ne pristaju na аgresivnije, bolničke terаpije. Kućni ambijent ovim ženama pruža izvesnu zaštitu, jer neke bolničke intervencije, kаo što su vаginаlni pregled i unutrаšnje praćenje fetusа, mogu povećаti određene rizike. Zato se savetuje da se takve intervencije ne vrše, ili da se barem svedu na minimum. Pregled literаture otkriva dа je rizik od infekcije nizаk sve do 72 sаti nakon pucanja vodenjaka. Novija istrаživаnjа ukazuju da kod većinа ženа porodjaj spontаno počne u roku od 72 sаtа od pucanja vodenjaka.

Ima nekoliko stvari koje se dovode u vezi sa PROM-om i na koje trudnica može da pazi kako bi omogućila najbolje uslove za porodjaj:

 • Slušajte svoje telo.
  Svi Vam savetuju da se šetate, da vodite ljubav, da jedete ovo ili ono. Ali, Vi ste mama, a mama zna šta je najbolje. Ako Vam telo traži da ležite – onda ležite. Ako ne želite da Vam suprig prilazi – nemojte silovati sebe. Nemojte primenjivati babine savete za ubrzanje porodjaja, jer neki od njih se dovode u vezu sa PROM-om.
 • Voda, voda, voda. I još vode.
  Iako piškite svakih petnaest minuta, čista voda je neophodna Vašoj bebi, budući da ona piški i pljucka u posteljici. Pijte deset velikih čaša na dan, pola sata pre obroka, kako se ne biste nadimali i osećali težinu u želucu.
 • Iako se beba u toku samog porođaja okreće, ako u bilo kom trenutku trudnoće ona dođe u karlični ili posteriorni položaj, pomozite joj da se vrati u optimalan položaj za rađanje. U tome vam može pomoći iskusna dula ili babica, a informacije možete naći i na nekim specijalizovanim sajtovima, na primer www.spinning babies.com i www.mybreechbaby.com .
 • Tamo ćete naći i savete kako da održite optimalan položaj bebe: nemojte sedeti zavaljeni u foteljama i podgrbljeni, jer taj položaj smanjuje bebin prostor pa se ona okrene karlično kako bi joj bilo udobnije. Nemojte sedeti prekrštenih nogu, jer se na taj način karlica pritiska i zauzima nepovoljan položaj.
 • Jedite kiselo mleko i pijte sok od borovnice, što vam može pomoći u borbi protiv infekcija.
 • Čaj od kamilice vam može pomoći u slučaju prevremenog porođaja.
 • Unosite vitamin C. Jedite namirnice bogate vitaminom C, a u konsultaciji s Vašim lekarom, možete dodati i vitamin C u tabletama.
 • Unosite vitamin E i cink. U dogovoru sa Vašim lekarom.
 • Magnezijum nam obično nedostaje u ishrani, a pomaže pri opuštanju i pri relaksaciji mišića.
 • Nemojte pušiti i unositi kofein (uključujući i čokoladu). O pušenju je sve jasno, a o kofeinu bismo dodali da osim što pospešuje infekcije, njegovo laksativno dejstvo može prouzrokovati da beba isprazni creva dok je u stomaku. A treba joj čista plodova voda, bez mekonijuma.
 • Odaberite najbolje moguće mesto za svoj porođaj i budite opušteni. Ako ste uplašeni i stegnuti, u okruženju ili atmosferi koju, makar i podsvesno, doživljavate kao neprijateljsku ili preteću, vaše telo može da reaguje zatvaranjem, kako bi zaštitilo sebe i bebu.
 • Sada je pravi trenutak da rasčistite neke svoje emotivne poteškoće. Razmislite ili porazgovarajte s prijateljem, dulom, terapeutom ili homeopatom – šta vas plaši, zbog čega se ustručavate i ustežete, kako da ojačate veru u svoje telo.
 • Esencijalno ulje od belog kantariona pomaže da vaš um prepusti kontrolu vašem telu.
 • Nemojte se plašiti doktora. Doktor je osoba za čiju platu svaki mesec odvajate doprinose od svoje plate. On daje plaćenu uslugu, a Vi, kao korisnik te usluge, treba da budete zadovoljni. Nije vreme da budete dobra devojčica. Iako ste nežni i ranjivi u tom trenutku, potrudite se da Vas lekar ne zbuni svojim prekim stavom i nerazumljivim izrazima. Pitajte sve. Pitajte sve opet. Pitajte sve opet još jednog, dva, tri, pet lekara. Imate pravo na to. Zakon obavezuje medicinsko osoblje da Vam sve objasne i da Vas za sve pitaju na Vama razumljiv način. Ako osećate da ono što Vam predlažu nije pravo rešenje za Vas, nemojte pristajati na to. Informišite se i Vi odlučite šta Vam je činiti.

Za Mati je tekst napisala: mati Biljana

Pročitajte Biljinu inspirativnu i ohrabrujuću priču o iskustvu prirodnog porođaja posle carskog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.