Šta kaže Savetnica za nošenje beba?

SAŽETE INFORMACIJE O NOŠENJU

Odojče se rodi da bi bilo nošeno

Biološki gledano o pogledu brige o detetu, postoje sledeće kategorije:

 • stanari gnezda (roda, mačka)
 • napuštaoci gnezda (patka, domoća kokoška)
 • „nosači” novorođenčadi (majmum)

unnamedČovekovo novorođenče spada u grupu „nosača”, jer mu psihološka i anatomska predodređenost daje sposobnost da nosi dete. Nošenje novorođenčeta daje mogućnost da se optimalno razvije. Zašto su ljudi grupa nosača?

 • Imamo reflex držanja i grljenja
 • Imamo mogućnost čučanja raširenim nogama, duboki čučanj
 • Nizak sadržaj masti i proteina u majčinom mleku zahteva često

dojenje deteta, što iziskuje stalni telesni kontakt

 • Nedostatak telesnog kontakta izaziva plač kod deteta
 • Nedovoljno izgrađena mogućnost regulacije temperature kod odojčeta
 • 2 % genetskog odstupanja čoveka od šimpanze

 

Zašto su mirnije bebe koje se nose?

Jer su na svom mestu. U bilizini tela. Beba je tokom 9 meseci majčine trudnoće navikla da bude uz majku. Čuje joj glas, otkucaje srca, oseća toplinu njenog tela, materica je čvrsto grli, majčini koraci je uspavljuju. U ovakvom okruženje se beba dobro oseća i ima osećaj sigurnosti. Kada se beba rodi, sve se oko nje promeni. Vazduh treba da udahne, hladno je, odjednom se nađe u ogromnom prostoru. Sve nepoznate stvari izazivaju stres kod novorođenčeta. Ako privežemo maramom odojče uz majčino telo, opet je u mogućnosti da čuje njene otkucaje srca, oseti njenu miris, a majčini koraci ponovo umiruju i uspavljuju odojče, jer su isti kao dok je bilo u maminom stomaku. Ovako se ono oseča sigurno i zaštićeno.

 

Često se misli da će se odojče na ovaj način razmaziti, mada je istina u stvari suprotna. Odojče se rodi sa potrebom za telesnim kontaktom i blizinom, i ta potreba postepeno i polako nestaje, kako odojče odrasta. Ako mu ispunimo potrebe za dodirom i kontaktom onda je dete kasnije puno uravnoteženo i samostalnije. Dakle nećete razmaziti dete ako ga nosite i ispunite mu potrebe za tim. Kada dete želi da ga spustite svakako će dati znak za tim, kao i kad se želi priljubiti uz Vas.

Izgradnja poverenja

Nošena beba iz sigurnosti majčine blizine posmatra svet i šta se oko njega odvija bez osećaja nesigurnosti. Ako se bilo šta dogodi dete daje znak, i majka ovo odmah primeti jer je beba u njenoj neposrednoj blizini. Ako beba odmah dobije odgovor, i još nije ni imala potrebu da zaplače a majka to odmah primeti ,tada se gradi međusobno poverenje.

Majčino samopoštovanje raste, pošto joj dete manje plače, a dete veruje svojoj majci jer majka odmah reaguje na njegove potrebe, beba oseća da su tu i paze na njega. Ovako se razvijaju i instikti u odnosu na svet koji ga okružuje. Naime, ukoliko se dete oseća zaštićenim, lakše otkriva oko sebe ono što ga okružuje. Ne boji se, jer zna da postoji neko u pozadini ko ga pazi i brine o njemu. „Nošena” deca su uglavnom otvorenija, samostalnija, društvenija, imaju jače otkrivačke želje i sposobnosti.

Nošenje i zdravlje

Iz anatomskog aspekta je upečatljivo to da su deca koja se nose izvanredno razvijaju.

Kukovi: kukovi nakon rođenja još nisu dovoljno razvijeni. Nošenje povoljno utiče na razvoj kukova. Kada je dete u položaju dubokog čučnja gornji deo butne kosti vrši pritisak na ligamente.

Kičma: Marama za nošenje se prilagođava trenutnom fizičkom uzrastu deteta. Čvrsto se priljubljuje uz bebu tako da je ne stiska, na taj način daje podršku držanju kičme bebe da je ne sprečava u pokretima (kao da drže ruke u zagrljaju čvrsto, a ipak nežno i pažljivo)

Razvoj mozga: pokreti i dodiri daju osnovu za izgradnju centralnog nervnog sistema. Nošenje u sasvim dovoljnoj potrebi obezbeđuje podsticaje preko kojih je emotivno–psihički razvoj brži.

Kako da nosimo ispravno i sigurno sa sigurnošću?

 • Dete treba da je u uspravnom položaju na odgovarajućoj visini
 • Oprema za nošenje treba čvrsto da obgrli dete
 • Noge deteta treba da budu u duboko čučećem položaju
 • Oprema za nošenje treba da povezuje dete od pregiba do pregiba kolena (da ne podržava samo ispod guzice)
 • Nošenje bebe ka majčinim grudima je preporučljivo do 3 ili 4 meseca ili 5-7 kg. Posle toga je preporučljivo nošenje na kuku majke ili njenim leđima.

 

 • Dete uvek treba da gleda prema majci (prema unutra) prilikom nošenja!
 • Ukoliko se dete nosi tako da gleda prema napolje njegova kičma se izvija prema napolje i ne možemo joj obezbediti optimalno drženje nogu. Noge mu vise, a prepone su pod opterećenjem.
 • Gledanje prema napolje može biti i veliko psihičko opterećenje za dete, jer ono ne može da se priljubi uz majku ukoliko doživi puno spoljašnjih uticaja, ukoliko se uplaši ili zadrema.
 • Veliko je opterećenje za leđa i kičmu nosača, ukoliko se dete nosi prema napolje.

Česta pitanja   tata nosi bebu

Da li će beba dobiti dovoljno vazduha u marami?

Hoće! Često tako deluje prilikom nošenja da se dete previše uvuklo u maramu ili majčinu odeću, ali bebina razmena kiseonika u odgovarajućoj marami je savršena. Naime, naspram bebe koja se gura u kolicima i udiše uglavnom smog i izduvne gasove iz automobila, nošene bebe udišu vazduh koji je na višem nivou, odnosno čistiju.

Plače mi beba u marami. Šta da radim?

Možda joj je pretoplo: ne oblačite svoju bebu previše ukoliko želite da je nosite, pošto marama čini 1-2-3 plus (dodatna) sloja, a majčino telo takođe greje bebu. Možda je beba gladna, žedna ili jednostavno želi da sisa. Možda želi samo da je poljuljate.

Da li će nošenje imati nepovoljan uticaj po kičmu majke ili onoga ko nosi bebu?

Nošenje je prirodno opterećenje svačijoj kičmi , zato je bolje rano početi sa nošenjem, kada je beba još mala. Ovo je postepen trening za kičmu. Iz ugla nosača, najjednostavniji i najlakši položaj za nošenje bebe je na leđima. Važno je da ako nosite na ramenu npr. na kuku bebu, da menjate ramena.

Do kog uzrasta mogu nositi bebu?

Od odojčeta do 2-3 godine, ali čak i duže. Odojče u prvim mesecima svog života je uglavnom puno sati u majčinim rukama, kako odrasta, počinje da puzi, hoda, tako potreba za nošenjem opada.

Tekst je napisala Anna Szenasi, Savetnica za nosenje beba, www.hordozokendo.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.