Uštedite na pelenama

IMG_0277Znate one tetra i švedske pelene koje se koriste za široki povoj? Ispod njih ne morate da stavljate jednokratnu pelenu!

Cena jednokratnih pelena u Srbiji je među najvišima na svetu. Bebe se u njima više znoje i osipaju, pogotovo leti. Evo nekoliko načina kako možete da koristite manje jednokratnih pelena, da ih kombinujete sa platnenim i da praktikujete delimično bespelenaštvo.

DNEVNI RASPORED

Bebe obično ne piške za vreme prve „sesije“ noćnog spavanja, dakle ako im pre uspavljivanja stavite platnenu pelenu, najverovatnije će biti suvi 3-6 sati. Na svakom noćnom podoju proverite da li su mokri, i ako jesu, možete im staviti jednokratnu pelenu, jer u drugoj polovini noći bebe više piške, pa će na ovaj način biti suvi i duže ćete spavati.

Ako vaša beba redovno kaki ujutru, jednokratnu pelenu joj možete ostaviti dok se ne iskaki i tek onda je presvući. Ako prepodne provodite s bebom, možete joj tada staviti udobnu i mekanu platnenu pelenu. Ako se iskaki u platnenu pelenu, samo je otuširajte hladnom vodom da ne ostane fleka (pelenu, ne bebu), i odložite za pranje. Za to možete koristiti kakav lavor, dispenser ili ih odmah stavljati u mašinu.

U toku dana, bebe više piške prepodne nego popodne. Zato, nakon ustajanja i kakenja, možete joj opet staviti jednokratnu, pogotovo ako izlazite u prepodnevnu šetnju i ako je vreme hladno, ili ako imate obaveza – da prirpemite doručak, nahranite i zanimate starije dete, radite. Ako je vaša beba u jednokratnoj peleni i znate da će (po uobičajenom ritmu, gasovima, znacima) uskoro kakiti, sačekajte pre nego što je presvučete u platnenu. Dozvolite joj dovoljno vremena da isprazni creva, jer to često rade „u talasima“. Nekoliko minuta nakon kakenja, takođe i piške. Ako su vam platnene pelene samo mokre, a ne prljave, moći ćete da ih perete na nižoj temperaturi, a i nećete morati da ih predhodno
čistite.

Oko podneva se učestalost piškenja smanjuje, pa preporučujem korišćenje platnenih pelena. Na ovaj način, možete dnevno koristiti svega jednu ili dve jednokratne pelene. U zavsnosti od učestalosti korišćenja i pranja, potrebno vam je još deset ili petnaest kompleta platnenih pelena.

10695329_10152714581094275_122050302_nJOŠ NEKOLIKO SAVETA DA VAŠA BEBA BUDE DUŽE SUVA

Ove činjenice možete iskoristiti da im ponudite nošu, šolju, lavabo, kanticu, flašicu… Budite kreativni, bićete ponosni što ste „uhvatili“ piškenje i ostvarićete bližu vezu sa svojim čedom.

Kada se bebama piški, one se uznemire, unervoze, a često i probude. Zatim se uozbilje, zagledaju u neku tačku i piške. Bebe piške 15-20 minuta nakon hranjenja ili pića, a ukupno oko 20-25 puta na dan.Ponudite bebu da piški pre izlaska iz kuće, na parkingu pre ulaska u auto, nakon izlaska iz auta, čim uđete u kuću, pre pranja ruku, pre spavanja. Ako piškenje vežete uz neku drugu aktivnost, stvarate svoju rutinu, a bebe uživaju u rutinama.Bebe obično ne piške u auto sedištu.

Da biste je „inspirisali“ da piški, možete pustiti da teče voda u kadi, u lavabou, ili da podražavate zvuk piškenja: „cssssssss“, ili „pššššššš“. Pustite dete gologuzo na plaži, ili nabavite malene gaćice. Preslatke su.

Ako imate mogućnosti, pustite dete gologuzo i kod kuće. Nudite ga da piški na nekih 45-60 minuta i po gorenavedenim savetima, i čuvajte pri ruci neku tetra pelenu da prebrišete pod ako se ispiški.

Za Mati je tekst napisala: mati Biljana Stanojčić

One Comment:

Leave a Reply

Your email address will not be published.