O NAMA

 

Mi smo dve mame iz Novog Sada, a ova stranica je nastala iz naše iskrene želje da pomognemo i inspirišemo druge mame, posebno u trenucima u kojima im je podrška najpotrebnija a na žalost, ponekad izostane.

Zašto “Mati”?

Načinom na koji su naše bake nazivale svoje mame “mati”, prisećamo se vremena kada su žene bile vođene svojim instinktima, roditeljskom intuicijom, osluškivanjem svog tela i deteta, sa nepokolebljivom verom u svoju moć rađanja i dojenja.

 

Jasmina-Lolin

Ja sam Jasmina, Elenina mama.Uspešno sam dojila Elenu godinu ipo dana, podrška koju sam imala tokom dojenja  je bila veliki pokretač i motiv da danas i ja informišem i podržavam mame

Posedujem međunarodni sertifikat za savetnice za dojenje IBCLC (IBCLC-International Board Certified Lactation Consultants).

Lider sam i član međunarodne La leće lige , svetske organizacije koja se bavi podrškom mamama tokom dojenja

Pored dojenja takođe sam dula, podrška mamama na porođaju. Zavrsila sam Dona International obuku za podršku tokom porođaja.

Završila sam srednju medicinsku školu  pedijatrijski smer. Obrazovala sam se na Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu i na Učiteljskom fakultetu u Somboru, u Srbiji. Nakon završetka školovanja i rada u novosadskim vrtićima za decu, preselila sam se u Vankuver. Život u Kanadi za mene smatram neprocenjivim iskustvom, jer sam imala priliku da radim sa decom iz različitih krajeva sveta, rasa i kultura. Uz decu sam upoznala i mnoge majke i od njih saznala za različite pristupe roditeljstvu, dojenju i porođaju. Ono što je svim tim mamama bilo zajedničko jeste potreba za podrškom, pre i nakon porođaja, u šta sam se i lično uverila kada sam postala mama.

Više o mojim usluga i meni pročitajte na www.jasminalolin.com

 

mati daniJa sam Danijela, mati devojčici Iskri – mojoj čarobnoj radosti sa okicama koje se osmehuju životu. Završila sam DONA International školu za stručnu podršku tokom porođaja (dula). Bila sam podrška, izvor informacija, ohrabrenja i inspiracije brojnim trudnicama i njihovim partnerima na putu ka porođaju kakav su priželjkivali. Aktivistkinja sam i borac za pravo izbora žena kada je porođaj u pitanju. Završavam  obuku za liderku  “LaLećeLige” a kroz veliko stečeno i lično iskustvo dojenja – pružam podršku, informacije i ohrabrenje mamama koje su naišle na izazove tokom dojenja. Takođe sam završila obuku sa savetnicu za nošenje beba i dece nemačke škole “die Trageschule”, te kroz stečeno znanje i lično iskustvo pružam informacije, obučavam i podržavam roditelje u izboru i korišćenju ergonomskih nosiljki i marama.

 Po profesiji sam  arhitekta i shodno tome, ljudi su me trebali za pomoć oko projektovanja prostora. Od mog porođaja i objavljivanja filmića o tom posebnom doživljaju sve je više i onih koji  umesto saveta za planiranje svog doma, traže savet u vezi sa planiranjem  svog porođaja. Kroz pregršt  dopisivanja, telefoniranja i druženja sa trudnicama i njihovim partnerima, uvidela sam koliko im je podrška važna. Osećaj da nisu usamljeni u svojim željama. Ohrabrenje da nastave da se informišu, da veruju svojim osećanjima, intuiciji i da ih slede. Da i oni budu inspiracija nekom drugom. Moje angažovanje na ovim stranicama je nastavak entuzijazma i želje da podržim i osnažim one kojima je to potrebno. I još nešto! Igrom slučaja,  datum mog rođenja se poklapa sa Međunarodnim danom babica a promenom jednog slova u mom prezimenu Birta se dobija reč „birth“ (eng. birth – rođenje). Ali ko još veruje u slučajnosti? 😉

Svaka mati treba znati,
A onda i reći tati,
Da njeno telo bebu kroji,
I uspešno i dugo doji.
Majčinska je ljubav bajna,
I to nije nikakva tajna.
Svi će lepše, lakše sniti,
Ako će tata uz mamu stalno biti.
Obavezno dok se beba rađa,
Da uspomena bude slađa.
Porodica blista, ljubav raste,
Zauvek radosni svi da ste.

Comments are closed